Verhalen uit het hart van Frankrijk

Recensies

Ons boek is het abonnementscadeau van de maand juli 2014 van Maison en France!

verhalen uit het hart van frankrijk in maison en route

Frans is gevraagd als columnist/verhalenverteller in Maison en France. Het verhaal hieronder is nog niet eerder gepubliceerd.

maison a la campagne 1 maison a la campagne 2

en route

Uit de nieuwe Côte & Provence. De essentie waar de recensent het over heeft, is precies waar wij naar hebben gezocht.

recensie Côte1

De Boekensalon:
Twee francofiele Nederlanders (een schrijver en een fotograaf) kochten elk een huis in de Franse Auvergne (Montagne Bourbonnaise), werden daar via een gemeenschappelijke kennis aan elkaar voorgesteld, bleken beiden gecharmeerd van de schoonheid van dit stukje Frankrijk en besloten samen dit lees- en kijkboek te maken. In verschillende verhalen komt hun gemeenschappelijke passie voor het voetlicht: paarden en de paardensport. Andere teksten gaan over regio-gebonden onderwerpen zoals de kaasmaaksters van Bourbon, de mondaine stad Vichy, het overlijden van een buurman. Verder worden in woord en beeld diverse meer algemene aspecten van het leven in Frankrijk belicht: auto’s en autowrakken, de wijnboer die geen wijn drinkt, de ramen in de huizen en waarom die in Frankrijk veelal naar binnen opengaan, de bakkers en het brood, ervaringen van Nederlanders die een chambre d’hôte runnen, etc. Het overall-resultaat is een afwisselende verzameling makkelijk lezende teksten afgewisseld met ondersteunende beelden in kleur.

“De auteurs (een woordkunstenaar en een beeldkunstenaar) belichten Franse gewoontes en diverse facetten van het Franse leven aan de hand van een aantal willekeurig (of toevallig?) gekozen voorbeelden. De sfeer van het oude kuuroord Vichy wordt beschreven aan de hand van de wandeling van een bejaard stel. Een verhaal over de ruïnes van forten en kastelen vond ik zo boeiend dat ik me voorgenomen heb die binnenkort te bezoeken. Een ander verhaal gaat over ruiten (ja, vensterglas), maar dan met een aantal historische achtergronden en schitterende foto’s.
Omdat beide auteurs paardenliefhebbers zijn worden diverse hippologische ontwikkelingen belicht. Zo bijvoorbeeld iets over de huidige omgang met trekpaarden, de tractoren van toen – ken ik, omdat de paardensport in onze streek ook voornamelijk op trekpaarden vertrouwt. Op dezelfde manier worden de onderwerpen auto’s in Frankrijk, de ambachten van kaasmaker en slager en ook het hebben van een Chambre d’Hotes behandeld: steeds met een persoonlijke kijk op de dingen, soms met historische achtergronden en meestal met een stukje bewondering voor het Franse anders-zijn.  En alles geïllustreerd met ‘stimmungsvolle’ foto’s.
Wat me in alle episodes (of moet ik zeggen columns?) fascineerde was de vertelstijl en het woordgebruik. Weldoend contrast met de verhalen à la ‘Ik vertrek’. Niet voor niets is Frans Collignon de man achter de website Woordenreservaat.”
“Wij hebben veel boeken over Frankrijk aangeboden gekregen. Het merendeel is nauwelijks de moeite van het aanbevelen, laat staan het lezen, waard. Maar “Verhalen uit het hart van Frankrijk” is zitten, lezen, kijken en ademloos genieten. Een aanrader. (…)  Het is niet vaak dat wij laaiend enthousiast zijn over een boek over Frankrijk. Tegenwoordig schijnt iedereen daar iets over te vertellen te hebben. “Verhalen uit het hart van Frankrijk” is een uitzonderlijke uitzondering. Het boeit van de eerste tot de laatste pagina. Het verdient een plaats in de boeken top tien.”  Lees de hele recensie HIER. 

 

recensiekompas

Share