Verhalen uit het hart van Frankrijk

Het kleine museum, het grote leed

De eindigheid is nooit ver, ook niet voor het kleinste museum van Frankrijk. Het is al weer een paar jaar geleden dat we een verhaaltje schreven over een museumpje in Mayet-de-Montagne, over het Musée des Miniatures. De eigenaar/verzamelaar/liefhebber Joël Fradin is overleden. Zijn museum staat te koop. De man die met zo veel enthousiasme kon vertellen over zijn verzameling is niet meer. Zijn weduwe hoopt dat de verzameling door iemand wordt overgenomen en weer toegankelijk wordt voor het publiek.

Dit schreven we in de zomer van 2013:

Petieterig
Verwondering is de oorsprong van elke verzameling. Het is ook het begin geweest van Musée des Miniatures van Joël Fradin in Le Mayet-de-Montagne, een kleinschalig museum van tere tentjes, fragiele figurines en kleine auto’s. Fradin wilde altijd al bij het circus. Daarom bouwde hij er zelf een in het klein, en nog een, en nog een. Het zijn er zestien geworden, inclusief die van de Nederlander Willem Akkerman, beter bekend als Toni Boltini. Maar daarmee is de minikoek niet op. Kleurrijke kermissen en stoere pompiers vullen op formaat Madurodam elke hoek van het museum. Na bijna 50 jaar priegelen en plakken zie je nog steeds de verwondering van een kind.

Zo’n paradijsje verdient een passend poëempje:
Dit museum toont dat klein,
Ook wel weer groot kan zijn.


In een klein museum is altijd plaats voor een opgezet tweekoppig kalf 

Share