Verhalen uit het hart van Frankrijk

La Vieille Auberge 1

De foto’s zijn van de site  http://www.vieilleauberge.fr/

Je duikt een keldertje in en je waant je in de vorige eeuw. De muren en pierre onder de donker uitgeslagen balken zijn behangen met reclameborden van lang vervlogen tijden over drank, drank en nog eens drank. De toenmalige publicitaire-de-choc kon stevig uit de hoek komen, niet gehinderd door iets als de waarheid. Toen al waren er alternatieve feiten. Zo is er een panneau met een vergelijkend warenonderzoek: De gemiddelde leeftijd van iemand die alleen water drinkt is 57 jaar. Maar wie elke dag wijn drinkt, haalt gemiddeld wel de 70. A vous de choisir! De afzender is vigneron J. Mommesin uit de Bourgogne.

Verder is het aan de muren van La Vieille Auberge in Le Mayet-de-Montagne vooral een festival van lang vergeten drankjes, zoals Maurin (alcohol met kersensmaak), Abricotine (laat zich raden), Friskette (staan ijsberen omheen, dus iets met mint) en tientallen merken pastis –  de meeste bestaan niet meer.

De drinker van vroeger kon zijn tijd verdoen met een simpele speelkast, waarvan er enkele in de kelder zijn opgehangen. Tegen betaling van een paar luttele centimes kon bovenin een knikker worden losgelaten die dan vervolgens via allerlei spijkertjes naar beneden stuiterde en, als je geluk had, in een vakje terechtkwam waardoor je recht had op een prijs. Een apèro bijvoorbeeld. Je hoeft je dus niet te vervelen als je gaat eten in La Vieille Auberge.

Zo’n intiem souterrain heeft natuurlijk een gebruiksaanwijzing. Voor toiletbezoek moet je naar buiten, linksaf, dan weer naar binnen en de trap op.

Bij warm weer gaat de laatste jaren de stadstuin van het restaurant open en zit je in de schaduw van een koele rosé te genieten. De eigenaresse heeft me verteld dat op die dagen het verschil tussen Nederlanders en Fransen goed zichtbaar is. Nederlanders gaan zo snel mogelijk naar buiten, terwijl de Fransen gemoedereerd binnen hun vorkje prikken. Een maaltijd is een te serieuze aangelegenheid omdat zomaar buiten te doen.

Oh ja, dat eten is daar ook nog goed. Kleine kaart, groots onthaal en meer dan voortreffelijke nagerechten. Maar later meer over deze traditioneel Franse keuken.

Share