Verhalen uit het hart van Frankrijk

De Allier stroomt

Het is heet in de Montagne Bourbonnaise, zo’n warme, lome en zomerse dag. Natuurlijk valt het wel mee, want echt verstikkend is de hitte niet op 500 meter of meer hoogte, maar verkoeling is altijd welkom. Water!
Er zijn voldoende meertjes, spaarbekkens, barrages, kreekjes en rivieren in de buurt. Alles is leuk, maar dit keer gaan we voor een rivier. Een rivier leeft, heeft een eigen karakter en is er altijd in volle pracht. Het is daarom niet vreemd dat een rivier ook rechten heeft. Dat is bijvoorbeeld het recht om te stromen waar het water gaat, zoals de rivier Allier al sinds mensenheugenis doet. Bij warm weer koelen mensen hun voeten af in het water van deze brede rivier. Kinderen spelen met kleine bootjes die vanzelf varen en in de ruigte van de bebossing langs het water gooien vissers hun hengeltje uit. De mensen maken gebruik van de rivier. De Allier laat dat toe, want wie rechten heeft, heeft ook plichten.

De Allier is de naamgever voor het departement Allier. Andere waterlopen in de Allier zijn de Loire, de Cher, de Besbre (nee, niet de ‘s’ uitspreken: bèbre) en de Sioule. De Allier (in het Auverngaats  Aleî genoemd) is een van de weinige wilde rivieren in Europa, waarmee gezegd wil zijn dat de rivier vrijelijk mag meanderen en waar nodig overstromen. Niks kanaliseren of afdammen. Deze rivier is niet echt lang met zijn 420 kilometer van bron tot samenloop met de Loire, zeker niet als je het vergelijkt met de dikke 1000 van diezelfde Loire. Er zijn overigens hydrologen die beweren dat na het samengaan de Loire gewoon Allier had moeten heten. Die laatste is veel breder en dat telt. Foutje.

In de tijd van Caesar heette de rivier Elaver, maar de oorsprong daarvan is ook niet zeker. Het zou van het Oud-Keltische el awa (het water, lijkt op aqua en eau) kunnen komen, maar ook van el+ar, wat iets als rivier van de bomen betekent. In ieder geval is het een indrukwekkende rivier, ruig in de winter en zoet kabbelend in de zomer. De oevers bieden een perfecte omgeving voor plant en dier, maar ook voor de picknickende mens.
Er zijn bijna 50 plaatsjes die in hun naam de Allier gedenken. Het gaat te ver ze allemaal hier op te noemen, maar enkele zijn Saint-Privat d’Allier, Toulon sur Allier, Villefranche d’Allier en Monétay sur Allier.
De Allier is een levend onderdeel van de samenleving.

Share