Verhalen uit het hart van Frankrijk

La taille a son importance

Een wesp dronken in de wijn

« Comme un coup de marteau », zegt de buurman. Hij vertelt hoe hij een steek van een frelon heeft opgelopen net boven zijn oor. Aan de uitdrukking op zijn gezicht te zien, lijkt hij het nog steeds te voelen, al is het wel een paar jaar geleden gebeurd.

In het Nederlands is de frelon onder de naam hoornaar of paardenwesp bekend en in het Bourbonnais heet hij bergot. We vinden op onze zolder af en toe een of twee frelons, meestal dood of bijna dood. Ze zijn tussen de 3 en 4 centimeter groot, indrukwekkend groot. Maar nee, aldus de buurman, er zijn geen nesten hier direct in de buurt. Wel in het bos en dan hoog in een boom. Hij adviseert ons uit de buurt van het nest te blijven. Deze gestreepte reuzen zijn normaal gesproken niet agressief, maar dat verandert als je in de buurt van hun nest komt. Zo kwam hij ook zijn insect met de hamer tegen. En de steek doet echt zeer. Want niet alleen de frelon is groot, zijn angel is dat ook. Size does matter, en dat voel je. Anders dan wespen, worden de frelons niet aangetrokken door zoetigheid op tafel. Ze vangen vooral muggen en vliegen, waar we ze dankbaar voor kunnen zijn. De Aziatische frelon heeft zich sinds enkele jaren ook in de Bourbonnais gevestigd. Hij is wat kleiner dan de gewone frelon en herkenbaar aan zijn duidelijk gele poten. Dit dier heeft het vooral op bijen gemunt en wordt daarom bestreden.

Al met al zijn frelons niet iets om bang voor te zijn. Ze steken zelden en veel minder dan de gewone wesp. Zelf ben ik pas geleden op de markt aan de binnenkant van mijn dijbeen gestoken door een van deze opdringerige krengen. AU!

Het meest vervelende is dat wespen van dezelfde lekkere dingen houden als ik. Ze zitten bijvoorbeeld in mijn wijn. Nee, geef mij maar de frelon, die eet zelfs wespen.

Share