Verhalen uit het hart van Frankrijk

Dag met een ster

Eten in de Montagne Bourbonnaise

Dag met een ster

Eerst een kopje koffie op een terras in het centrum van Vichy. We weten hoe het moet om van een dagelijks ritueel als een lunch een zich langzaam uitpakkend cadeautje te maken. Wij – Bert, Diana, Marjo en Frans – zijn vrolijk gespannen. Er is een tafel gereserveerd in Maison Decoret, een restaurant van naam en faam, en wij hebben er zin in.

imadia-1380

Als we het restaurant binnengaan en de trap oplopen, valt het geluid van de stad geleidelijk weg als een jas die van de schouders glijdt. We krijgen een tafel aan de glazen wand. Laat het culinaire feest maar beginnen.

Er heerst een ingetogen stilte die aangeeft hoe belangrijk eten is. We zijn het middelpunt van een ceremonie waarvan de bediening precies weet hoe die verloopt. Eerst natuurlijk een apero, een soort kir van het huis. De toon is meteen gezet. De aardbeienpulp met mint, afgetopt met een goede witte wijn, zorgt voor de eerste smaakexplosie.

Door de glazen afscheiding zien we de overdekte galerij in het park van Vichy. Het is gaan regenen. Mensen lopen voorbij. Wij zitten beschut in een spatieuze zaal en krijgen de eerste amuse-bouche. Knisperige stukjes gepofte varkensspek met een mousseline, zo zacht en romig dat de bakjes met de vingers worden schoongemaakt. Dan blijkt dat Maison Decoret iets heeft met dubbelop doen. Er komt een tweede amuse-bouche. Het zijn dit keer kokkels in een Japans aandoende opmaak met gladde stenen. Elk kokkeltje heeft een vulling, is gegrild en bestrooid met zeewier. Ook het voorgerecht is een tweeslag met een pré-voorgerecht. Het nagerecht kent daarom dus een voor-nagerecht. Het eerste voorgerecht is een delicaat soepje met erwtjes, spekjes en melkschuim. Het tweede voorgerecht is een aangeklede klassieker: foie gras met amandelmelk en in drie variaties een kers. Dat een kers zo lekker kan zijn.

Dan komt het hoofdgerecht. Het begint op te vallen dat niets op het bord overbodig is en er alleen maar op ligt omdat het kan. De dames hebben een dorade en de heren een duif. De overeenkomst is dat alle vier de borden helemaal leeg gaan. Dan naar de desserts. In het eerste speelt de rozengeranium een hoofdrol in de mousses, schuimen en meringues.
2016-08-04 16.26.56

Bij het tweede spelen abrikozen op tal van manieren de eerste viool. De stilte wordt verscheurd door een ratelende kaaskar. Daarna is het tijd voor de koffie of, in het geval van de dames, een tisane.

Het is al drie uur als we opstappen. De dag is nog jong, maar heeft nu al een ster.

2016-08-04 16.33.16

Foto’s: Diana

Tekst: Frans

Share