Verhalen uit het hart van Frankrijk

Ecrevisse van ver

Ecrevisse van ver

De Europese rivierkreeft (er zijn vele soorten) legt in Frankrijk langzaam maar zeker het loodje tegen de Amerikaanse rivierkreeft (ook weer vele soorten). Deze snel voortplantende Amerikaan is hier twee eeuwen geleden uitgezet omdat de adel graag een ecrevisse oppeuzelt en dan niet wil mis grijpen. Deze exoot is weliswaar agressiever dan zijn Europese collega, maar dat is niet de voornaamste reden voor zijn superioriteit. Nee, met de Amerikaanse rivierkreeft werd ook de kreeftenpest geïmporteerd. Zelf is de Amerikaan niet gevoelig voor deze schimmel, maar zijn Europese soortgenoot juist wel. Het heeft even geduurd, maar nu ziet men de Amerikaanse crayfish als een plaag in Europa. Dus is er een beschermingsprogramma met uitzetten van gekweekte Europese kreeftjes opgezet – laat, dat wel.

ecrevisses

Maar in Frankrijk kennen ze al lang een heel praktische beschermingsmethode: de Amerikaanse ecrevisse wordt massaal gevangen en opgegeten. Soms worden er speciale dagen voor vastgesteld, maar op andere plekken mag er de hele zomer op worden gevist. De manier van vissen is heel eenvoudig. Neem een breed openvallend netje aan een touwtje, zet op de bodem van dat netje een stukje forel of een ansjovisje vast, verzwaar het met een steen en werp het in het water. Dan is het gewoon wachten tot er een kreeft in loopt. Hebbes! De kans datje een Amerikaanse treft is het grootst. Mocht je een Europese vangen, dan moet je die natuurlijk direct weer terugzetten. Het verschil zie je vooral aan de kleur. De Europese is wat minder donker en de Amerikaanse wat minder licht. Ze zijn wel allebei even lekker.

En, vroegen we aan een van de organisatoren van zo’n kreeftenvisdag, worden ze dan levend gekookt? Verschrikt keek hij ons aan. Mais non! Hoe dan wel? We verdoven ze door eerst de kop er af te trekken en ze dan pas in het hete water te gooien. Hoe ruw dit ook klinkt, het is waarschijnlijk de meest pijnloze methode. Alleen de staart en het vlees in de scharen is goed te eten. Maar de rest niet weg gooien, waarschuwt onze Franse visser. Die moet worden gebruikt voor een soep, de beroemde bisque. Het basisrecept daarvoor is simpel. Kraak de schoongespoelde schalen en koppen en bak ze even aan, blus af met cognac of pastis. Fruit vervolgens groente met kruiden (haal de hele Franse groentetuin maar leeg). Laat dat bij elkaar een paar uur trekken in water tegen de kook aan en pers vervolgens alles door een zeef, eventueel binden met room en klaar. Bedenk daarbij hoe nuttig dit allemaal is in de strijd tegen de Amerikaanse overheersing in de Europese kreekjes en elke hap smaakt lekkerder en lekkerder.

imadia-9795

imadia-9799

imadia-9804

imadia-9807

imadia-9811

imadia-9823

imadia-9838

imadia-9842

imadia-9843

Share